Lucht-Water warmtepomp

De energiezuinige oplossing voor verwarming en warm tapwater. Gratis energie uit de buitenlucht met een lucht-water warmtepomp.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp is een zeer energiezuinige oplossing voor verwarming en warmwatervoorzieningen. Bij een lucht-water warmtepomp wordt gebruik gemaakt van energie uit de buitenlucht. Deze energie wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie om uw woning of gebouw te verwarmen en uw tapwater op te warmen. Voor de verwarming wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van lage temperatuur verwarming waardoor de combinatie met vloerverwarming ideaal is.

Omdat een lucht/water warmtepomp gebruik maakt van de buitenlucht zijn er geen kostbare bronboringen nodig en blijven investeringskosten beperkt. Een lucht/water warmtepomp is vaak eenvoudig te monteren en met de technieken van vandaag ook één op één te vervangen met een bestaande cv-ketel (hoge temperatuur warmtepomp). Naast het verwarmen kan een lucht/warmtepomp in de zomer ook koelen

Gratis energie uit de buitenlucht met een lucht-water warmtepomp?

Met een lucht-water warmtepomp haalt u voor gemiddeld meer dan 75% van de geleverde energie gratis uit de buitenlucht. De elektriciteit die gebruikt wordt voor een lucht-water warmtepomp is niet bestemd voor de warmteproductie, maar voor het transporteren van de warmte. De verhouding tussen bruikbare energie en aandrijfenergie wordt uitgedrukt in COP (Coëfficiënt of Performance). Wanneer een lucht/water warmtepomp een COP-waarde heeft van 4, dan verbruikt de pomp 25% aandrijfenergie om 100% nuttige warmte te produceren. Ofwel een COP-van 4 betekent 1kWh aan stroom erin stoppen geeft 4 kWh aan warmte. De huidige lucht-water warmtepompen kunnen zelfs bij -20°C nog warmte produceren.

Waarom een lucht-water warmtepomp ?

Om de gevolgen van de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken moet de CO2-uitstoot naar beneden. Een lucht/water warmtepomp is een zeer geschikte energiezuinige oplossing voor de verwarming en warmwatervoorziening van woningen en gebouwen. Er wordt gebruik gemaakt van energie uit de buitenlucht, waardoor dit een krachtige manier van verwarmen is. De warmtepomp kan namelijk tot maar liefst vier keer efficiënter zijn. Het resultaat hiervan is een lagere energierekening. Bovendien zult u een hoog comfort en prettig bedieningsgemak ervaren.
De warmtepomp is interessant voor nieuwbouwwoningen en renovaties: het levert voor alle twee een hoge energiebesparing op

Veelzijdige toepassingen!

De lucht/water warmtepompen zijn veelzijdig toepasbaar en kunnen worden gebruikt in nieuwbouw en renovatie projecten. Ze zijn uitermate geschikt voor toepassingen met vloerverwarming en laagtemperatuur radartoren/convertoren. Maar tegenwoordig zijn er ook lucht/water warmtepompen voor hoge temperaturen (80°C )die de bestaande cv-ketel zo kunnen vervangen.

Lucht-water warmtepomp combineren met zonneboiler

De lucht-water warmtepomp kan worden gecombineerd met een zonneboiler. Een zonneboiler verwarmt water dat vervolgens niet meer door de warmtepomp verwarmd hoeft te worden, wat betekent dat u minder elektriciteit verbruikt. Omdat een lucht/water warmtepomp afhankelijk is van de buitenlucht is een combinatie met een zonneboiler en mogelijk met fotovoltaïsche zonnepanel zeker aan te raden en kan uw woning (gebouw) energie neutraal maken.

 

Lucht-water warmte pomp combineren met fotovoltaïsche zonnepanelen?

Door een lucht/water warmtepomp aan te sluiten op fotovoltaïsche zonnepanelen wordt het energieverbruik beperkt of zelfs opgeheven. De fotovoltaïsche zonnepanelen zorgen voor de aandrijf elektriciteit van de lucht/water warmtepomp. Hierdoor kan uw installatie geheel energie neutraal worden

Buffervat bij Lucht-water warmtepomp?

Een buffervat voor een lucht/water warmtepomp is een goede aanvulling voor de installatie. Omdat de opwekking van de energie niet altijd 100% aansluit bij het moment van de warmtevraag, is het zeker aan te raden een buffervat te plaatsen. Het overtollige warme water dat bijvoorbeeld overdag wordt opgewekt kan worden opgeslagen in een buffervat om op een later tijdstip te gebruiken. Hierdoor voorkomt men ook dat de warmtepomp gaat pendelen (aan en uit gaat) waardoor de levensduur van de warmtepomp wordt verlengd. Tevens wordt de lucht/water warmtepomp nog energiezuiniger en wordt de installatie nog duurzamer.

Boilervat bij lucht-water warmtepomp

Een boilervat is te vergelijken met een buffervat, alleen is er een extra warmtewisselaar aan toegevoegd om een gescheiden systeem te maken. Dit is nodig om warm tapwater te kunnen leveren. Omdat een lucht/water warmtepomp het beste werkt met lage temperaturen (35-55) moet er voor het tapwater extra gebufferd worden om de hoeveelheid gevraagde warm tapwater te kunnen leveren. Het is dan ook van essentieel belang om een goed berekend boilervat te kiezen voor de tapwater installatie. Een boilervat voor warm tapwater kan gecombineerd worden met een buffervat voor de verwarming. Eltechno helpt u graag bij het ontwerpen van deze installatie, wilt u meer weten of een vrijblijvende offerte ontvangen, neem dan gerust contact met ons op.

Split systeem of Monobloc systeem?

De lucht/water warmtepomp wordt vaak uitgevoerd in een split (binnen/buitenunit) of een monoblok (gecombineerd binnen/buitenunit) uitvoering. De werking van deze systemen zijn gelijk alleen is bij de monoblock uitvoering het binnen- en buitendeel in één apparaat verwerkt.

Split uitvoering:

In tegenstelling tot het monoblock systeem wordt bij een split systeem een binnen- en buitenunit geplaatst met koelleidingen. Omdat het binnen en buitendeel verbonden is d.m.v. koelleiding met koelvloeistof is er weinig verlies op de leidingen naar buiten (i.v.m. koelvloeistof) en kan het buitendeel elders geplaatst worden (in de meeste gevallen op max.20meter ). Om dit systeem aan te mogen sluiten moet een bedrijf F-gassen gecertificeerd zijn (Stek-certificering). Eltechno is een F-gassen en STEK- gecertificeerd bedrijf waardoor wij alle montage- en onderhoudswerkzaamheden aan alle warmtepompen mogen verrichten.

Monoblock uitvoering:

Een voordeel van een monoblock systeem is dat alle componenten in één apparaat zitten (dit kan nadelig zijn i.v.m. weinig ruimte voor service) en dat er geen F-gassen handelingen verricht hoeven te worden. Een nadeel is dat de waterzijdige kant (verwarmingsleiding) van de installatie ook naar buiten moet en hierdoor het rendement kan verlagen. Bij een monoblock systeem is het dan ook aan te raden om de unit zo dicht mogelijk tegen het gebouw aan te plaatsen waardoor de waterzijdige kant direct naar binnen gaat.

Wat Zijn de voordelen van een lucht-water warmtepomp?

 

  • hoge energie-efficiëntie
  • Co2-uitstoot verlagend
  • energiebesparing
  • eenvoudige installaties
  • hoog comfort
  • gebruiksvriendelijk

Eltechno, ruime ervaring met lucht-water warmtepompen!

Door de ontwikkelingen van de laatste jaren is het steeds eenvoudiger geworden om een energie neutrale gebouw te creëren. Eltechno heeft ruim 17jaar ervaring met warmtepompen en adviseren u dan ook graag in een duurzame oplossing.

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte aanvragen, neem dan gerust contact met ons op of bezoek onze showroom in Boxtel                                                    (gaarne eerst een afspraak te maken)