Energieneutrale woning (Nul-woning)
Een energieneutrale woning is een woning die op jaarbasis evenveel energie opwekt als de woning verbruikt. Deze woningen worden ook wel nul-op-de-meter-woning of Co2-neutrale woning genoemd. Tegenwoordig zijn er steeds meer innovatieve systemen beschikbaar om aan de eisen van een nulwoning te voldoen. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot flink verlaagd, wordt er een beter energielabel behaald en halen we onze energiekosten omlaag naar nul.
Kenmerken van een energieneutrale woning
Bij energieneutrale woning is er een balans tussen gebruikte en opgewekte energie.
Kenmerken:
Kenmerk van een energieneutrale woning is de balans tussen gebruikte en opgewekte energie.
- Energieverbruik is zeer laag
- Eigen energie die je nodig hebt wordt zelf duurzaam opwekt
- Woning is zeer goed geïsoleerd

Een energieneutrale woning creëren, in 3 stappen:

1. Zeer goed isoleren
- Zeer goed isoleren van vloeren,
- Het toepassen van HR++ glas of triple glas
- Het dichtmaken van kieren

2. Duurzame installatie
- Lagetemperatuurverwarming (warmtepomp)
- Het plaatsen van een HR-ventilatie
- Het installeren van een klimaatregeling

3. Eigen energie opwekken
-
Het plaatsen van zonnepanelen
- Het plaatsen van een windturbine
Woning isoleren?
Met vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of dubbel glas kunt u uw huis isoleren.
Ga eerst na welke isolatie al in uw woning aanwezig is. Dat bepaalt welke maatregelen voor uw huis het meest geschikt zijn.
Voor sommige maatregelen geldt een lager btw-tarief of kunt u een goedkope lening aanvragen
Duurzame installatie
Door de toepassing van duurzame installaties zoals warmtepompen en pellet kachels reduceren we de CO2 –uitstoot en besparen we energie(kosten). Door het plaatsen van een warmtepomp in combinatie met lagetemperatuurverwarming (bijv. vloerverwarming) kunnen we een woning of gebouw voorzien van warmte en warm tapwater. Zonder toepassing van fossiele brandstof zoals gas is een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen uitermate geschikt voor een energieneutrale woning of gebouw. Eltechno adviseert u graag naar mogelijkheden en te verkrijgen subsidies
Zie ook , Technieken voor energieneutrale woningen.
Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte aanvragen, neem dan gerust contact met ons op of bezoek onze showroom in Boxtel (gaarne eerst een afspraak te maken)
Eigen energie opwekken
Om een energieneutrale woning (nulwoning) te creëren is het van belang om zelf je eigen energie op te wekken. Dit kan door het toepassen van zonnepanelen of een windturbine. Ik veel gevallen is het plaatsen van een windturbine niet haalbaar, vandaar dat er vaak gekozen wordt voor zonnepanelen.
Zonnepanelen bestaan uit een verzameling van zonnecellen, die het licht van de zon opvangen en dit via een fotovoltaïsch systeem omzetten naar elektrische energie. Zonnepanelen creëren een gelijkstroom , die je via een omvormer wordt omgezet naar wisselstroom zoals wij die kennen (230V). Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp en mogelijk een zonneboiler is de basis om een nulwoning te creeren. Eltechno adviseert u graag naar mogelijkheden
Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte aanvragen, neem dan gerust contact met ons op of bezoek onze showroom in Boxtel (gaarne eerst een afspraak te maken)