Hybride warmtepomp

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp in combinatie met een gasgestookte HR-ketel. Deze combinatie wordt in Nederland vaak gemaakt met een lucht/water warmtepomp. De warmtepomp levert voor het overgrote deel van het jaar de benodigde warmte voor verwarming. In de extreem koude dagen en voor het maken van warm tapwater wordt dan overgeschakeld naar de HR-ketel. De hybride warmtepompen zijn er verschillende variaties

hybride-eltechno1.4

Krijg ik subsidie op een hybride warmtepomp?

Ja, vanaf 4 Januari 2016 is er door de overheid een subsidieregeling beschikbaar gesteld voor duurzame energie (ISDE). Het doel van deze subsidie is om duurzame energie zoals hybride warmtepompen concurrerend te krijgen met de fossiele energiebronnen, lees verder voor de  subsidie.

 

Waarom een hybride warmtepomp?

Het kiezen voor een hybride warmtepomp hangt af van een aantal factoren. Een belangrijke factor is vaak of er tapwater moet worden verwarmt. Omdat een warmtepomp het zuinigste is bij lage temperaturen kan het verstandig zijn om het tapwater (wat hoge temperatuur vereist) tot de bovenste grens bij te verwarmen met een HR-ketel. Is er gekozen voor een lucht/water warmtepomp dan kan het voordeliger zijn om bij een bepaalde buitentemperatuur over te schakel naar een HR-ketel (dit is zeer afhankelijk van de warmtepomp). Kortom, wanneer te kiezen voor hybride warmtepomp is per situatie nogal verschillend. Eltechno adviseert u graag bij het ontwerpen van een hybride installatie. Wilt u meer weten of een vrijblijvende offerte ontvangen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Welke hybride warmtepompen zijn er?

Er zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar voor een hybride warmtepomp. Over het algemeen gaat het om een lucht/water warmtepomp in combinatie met een gasgestookte HR-ketel al dan niet verwerkt tot één toestel.

hybride-nefit-eltechno

 

Buitenlucht uitvoering

Bij deze uitvoering wordt een lucht/water warmtepomp gecombineerd met een gasgestookte HR-ketel. Deze uitvoering kan bestaan uit een aparte lucht/water warmtepomp en een gasgestookte HR-ketel. Tegenwoordig zijn er ook tal van fabrikanten die deze twee apparaten tot één apparaat verwerken. Een hybride warmtepomp kan ook zelf gecreëerd worden door de bestaande cv-ketel uit te breiden met een warmtepomp, hierdoor wordt door een minimale investering een hybride warmtepomp verkregen

 

Ventilatie/lucht-water uitvoering

Dit type hybride warmtepomp gebruikt de ventilatielucht uit de woning om warmte te onttrekken. Bij grotere vermogens is de capaciteit van de ventilatielucht te weinig en wordt er buitenlucht toegevoegd. Bij de ventilatie/lucht-water warmtepomp wordt de mechanische ventilatie box vervangen voor de ventilatie/lucht-warmtepomp.

hybride-ventilatie-eltechno

 

 

Meer informatie omtrent een hybride warmtepomp of een vrijblijvende offerte, neem dan gerust contact met ons op.