Zijn zonnepanelen rendabel?
Het aantal zonnepanelen in Nederland neemt snel toe. Een investering in zonnepanelen kun je er vaak in een jaar of 6 uit hebben, daarna heb je gratis stroom op je dak. Om het juiste rendement uit een zonne-energiesysteem te behalen is een voorontwerp van essentieel belang. Bij een goed voorontwerp moeten eerst een aantal stappen worden doorlopen.
We krijgen vaak de vraag, wat kosten zonnepanelen. Vandaar hebben wij voor de meest voorkomende situaties actie pakketten samengesteld. Deze kunt u via onderstaande link aanvragen.
Stappenplan zonnepanelen
1. Achterhaal het huidige elektra verbruik
Om te bepalen hoeveel zonnepanelen gewenst zijn moet eerst het huidige elektra verbruik in kaart worden gebracht. Het jaarverbruik kunt u vinden op de eindafrekening van uw leverancier. Wij adviseren om de opbrengst van de zonnepanelen niet boven het jaarverbruik te laten komen. Met het jaarverbruik (kWh) kunt u bepalen hoeveel panelen gewenst zijn. De opbrengst bij een zuid opstelling is ca. 0,9 kWh/per jaar en bij een oost-west ca. 0,8 kWh/per jaar. Voorbeeld: zuid opstelling met 5000WP (zonnepanelen) levert ca. 5000 x 0,9 = 4500kWh per jaar op

Conclusie: Bepaal het jaar verbruik en bepaal het zonnestroom vermogen (WP)
2. Bepaal de hoofdaansluiting

De elektra hoofdaansluiting bepaalt het maximale vermogen van het zonne-energiesysteem. Het is daarom belangrijk om eerst te bepalen wat de huidige hoofdaansluiting is, deze vindt u in de meeste gevallen op de afrekening van de leverancier. Hierna moet gekeken worden of het aan te leggen zonne-energiesysteem past in de huidige aansluiting. Anders moet er mogelijk een verzwaring worden aangevraagd. Verder is het belangrijk om te bekijken of er een 1-fase of 3-fase aansluiting wordt binnengebracht. Bij een 3-fase aansluiting is het in de meeste gevallen verstandig om voor een 3-fase omvormer te kiezen. Hierdoor wordt het net minder belast en wordt het vermogen verdeeld over de 3-fase. Hierdoor wordt de opgewekte energie ook voornamelijk zelf verbruikt.
Conclusie: Bekijk eerst de hoofdaansluiting en kies bij een 3-fase aansluiting een 3-fase omvormer
3. Bekijk de ligging van het dak
Om een optimaal rendement te halen is het bepalen van de richting waarop de zonnepanelen geplaatst worden uiterst belangrijk. De zonnepanelen kun je het best op het zuiden richten, dit geeft de hoogste opbrengst per jaar. Een zuid-west of zuid-oost ligging geeft gemiddeld 5-15% lagere opbrengst. Zonnepanelen met een ligging op oost-west kan in sommige gevallen ook voordelen bieden. Bij een oost-west ligging worden de helft van de panelen op het oosten gericht en de ander helft op het westen gericht. De zon komt immers op in het oosten en gaat weer onder in het westen. Hierdoor wordt de opbrengst gelijkmatiger over de dag verspreid, in de morgen opbrengst op het oosten en in de middag opbrengst uit het westen. Niet voor niets worden zonneparken geregeld in de oost-west-opstelling geplaatst
Conclusie: In veel gevallen is een zuidgeoriënteerd dak de beste oplossing maar een oost-west-opstelling heeft is sommige situaties ook zijn voordelen. Panelen gericht op het noorden raden wij af.

4. Wat is de hellingshoek?

Conclusie: De ideale hellingshoek voor zuidgeoriënteerd zonnepanelen is 30°. In de praktijk worden zonnepanelen op platte daken vaak onder een hellingshoek van 20° geplaatst. Hierdoor kunnen de panelen dichter bij elkaar geplaatst worden (i.v.m. schaduwwerking) en wordt er meer dak opbrengst behaald.
5. Liggen de zonnepanelen deels in de schaduw?
Bij schaduwwerking op de zonnepanelen is het van essentieel belang om daar in de ontwerpfase rekening mee te houden. Immers bij een verkeerd ontworpen zonnesystemen kan schaduwwerking een negatieve invloed hebben op het gehele systeem. Zijn de panelen in serie geplaatst, en ligt bijv. één paneel in de schaduw dan heeft het gehele systeem geen opbrengst. Voor daken die deels in de schaduw liggen raden wij aan om voor de omvormers te kiezen voor power-optimizers of micro-omvormers, de panelen hebben dan geen last van elkaars schaduw.
Conclusie: Voor daken die deels in de schaduw liggen is het aan te bevelen om gebruik te maken van power-optimizers of micro-omvormers

6. Keuze zonnepaneel
Tegenwoordig zijn er veel verschillende zonnepanelen te koop en is het vaak moeilijk te bepalen welk goed zijn en welke minder goed zijn. De meeste zonnepanelen voldoen aan de opgegeven specificatie, alleen wat doen te op lange termijn is vaak de vraag. Een belangrijk punt is dan ook de product- en vermogensgarantie die de fabrikant geeft, maar ook bijvoorbeeld test labels. Zo zijn er panelen met een productgarantie van 10 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar met een eindvermogen van 80%. Maar sommige fabrikanten geven 25 jaar garantie op zowel product als vermogen met eind vermogen van 90% of meer.
Polykristallijn zonnepanelen

Bij polykristallijne zonnecellen wordt silicium gesmolten bij een temperatuur van 1500 graden. Vervolgens vindt afkoeling plaats waarbij kristallen ontstaan die in feite kriskras door elkaar liggen. Uiteindelijk worden plakjes gemaakt die later in zonnepanelen worden toegepast. De polykristal zonnepanelen hebben een blauwe kleur en zijn vaak wat grote. Ze doen het goed bij (diffuus) indirect licht beter.
Monokristallijn zonnepanelen

Ook bij monokristallijn zonnecellen wordt het silicium gesmolten. Alleen de afkoeling vindt op gecontroleerde wijze plaats waardoor de kristallen allemaal netjes eenzelfde richting hebben. Daardoor zien de mono zonnecellen er mooier en geordend uit. De Monokristallijn zonnepanelen zien er fraaier uit en hebben een donkere kleur. Ze hebben de beste opbrengst bij direct licht
Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen, ook wel CIS zonnepanelen en cigs zonnepanelen, genoemd zijn de laatste jaren in opkomst. Een dunne film zonnepaneel is te zien als één zonnecel. Dit in tegenstelling tot de gangbare kristallijne zonnepanelen die uit meerdere (meestal 60) zonnecellen bestaan. Ze hebben een egale mooie zwarte kleur, een nadeel is dat er meer dakoppervlakte nodig is als poly- of monokristallijn panelen
Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn de nieuwste zonnepanelen. Het wezenlijke verschil met een klassiek glas-folie paneel is dat de cellen ook aan de achterkant beschermd worden door een glazen plaat in plaats van door een tedlar-folie. Dit betekent een langere levensduur en een hogere opbrengstgarantie. Fabrikanten van glas-glas zonnepanelen geven vaak een vermogensgarantie van 87% na 30 jaar. Deze panelen worden ook vaak toegepast bij extreme omstandigheden, bijv. bij ammoniak in stallen.
Conclusie: De polykrisstallijn panelen geven bij indirect licht een beter rendement, alleen zijn ze weer wat groter in omvang. De monokristallijn panelen zijn fraaier en de omvang wat kleiner. De opbrengstverhouding is dan ook nagenoeg gelijk. De dunne film panelen hebben de mooiste uitstraling alleen hebben ze weer veel meer dak oppervlakte nodig. Glas-glas zonnepanelen geven een langere opbrengst garantie maar zijn vaak weer duurder.
7. Keuze omvormer
Bij het kiezen van een juiste omvormer is het van belang om je wat verder in de situatie te verdiepen. In de praktijk wordt er vaak gekozen voor de goedkoopste omvormer en verder niet naar de omstandigheden gekeken, wat resulteert in een zonne-energiesysteem met minder opbrengst. Er zijn een aantal belangrijke punten waar men in de praktijk rekening mee moet houden.
1. Is er schaduwwerking?
Als de zonnepanelen deels in de schaduw liggen is het aan van belang om hier rekening mee te houden. Kies een omvormer met meerdere MPP trackers of wat nog beter is kies voor Power-optimizers of micro-omvormers. Deze verhogen de opbrengst van het systeem.
2. 1-fase of 3-fase omvormer?
Wij adviseren in de meeste gevallen om bij een 1-fase aansluiting een 1-fase omvormer te kiezen en bij een 3-fase aansluiting een 3-fase omvormer te kiezen (uitzonderingen bij kleine installaties). Hierdoor wordt het net minder belast en wordt de opgewekte energie vooral voor eigen verbruik gebruikt.
3. Hoe groot moet de omvormer zijn?
Het vermogen van een omvormer dient afgestemd te zijn op het vermogen van de totale zonnepanelen. In Nederland kan er vaak gekozen worden voor een omvormer die 20% kleiner en maximaal 10% groter dan het vermogen van het aantal WP van de zonnepanelen.
4. Geluid van de omvormer?
Omvormers zijn niet altijd geheel geruisloos. Het geluid is afhankelijk van de koeling. Als er gebruik wordt gemaakt van een ventilator, dan hoort u de ventilator aanslaan. Maar ook omvormers met een convectiekoeling zult u horen. Het is daarom belangrijk om eerst te bepalen waar de omvormer geplaatst en dat deze niet voor overlast zorgt
4. Monitoring?
Het monitoren van uw zonnepanelen verloopt in de meeste gevallen via de omvormer. De omvormer is vaak uitgevoerd met een ingebouwde webserver. De meeste omvormers worden uitgevoerd met een Ethernet verbinding en deze kan worden uitgebreid met een wifi-verbinding. Bij Power-optimizers en micro-omvormers kan de opbrengst per paneel worden uitgelezen.
6. Garantie van de omvormer
De meeste omvormers geven een garantie van 5 jaar (met uitzondering van Power-optimizers en micro-omvormers 12-25jaar). Meestal kan je daar een garantie tot 10 jaar bijkopen. Dit is te zien als een verzekering. De kans dat de omvormer tussen 5 en 10 jaar kapot gaat is betrekkelijk klein. Is het u dan waard om hiervoor extra te betalen?
Conclusie: de juiste keuze van een omvormer is van essentieel belang voor een goede werking van een zonne-energiesysteem. Stem de omvormer altijd af op het vermogen van de zonnepanelen (WP) en de situatie. Voor schuine daken en daken met schaduwwerking adviseren wij gebruik te maken van Power-optimizers of micro-omvormers. Deze verhogen de opbrengst en verlagen de kans op piekspanningen (brandgevaar)